Vampirii energetici – Cât poluează şi cât ne costă?

vampiri-energeticiDe necrezut, dar impactul negativ – financiar şi ecologic – al aparatelor în „stand-by“ sau „sleep-mode“ este colosal. Practic aceste aparate se comportă ca nişte veritabili vampiri energetici.

Locuinţele şi birourile noastre sunt populate de tot mai multe aparate care comportă ca nişte vampiri energetici, consumând curent electric în mod inutil. Acestea sunt fie aparate electrice pe care noi zicem că le-am oprit dar ele sunt de fapt în „stand-by“ (aşteptare) sau „sleep-mode“ (adormite) consumând în continuare energie electrică, fie diverse leduri care emit lumină 24 din 24 de ore.
Veţi spune că acestea consumă atât de puţin încât nici nu se învârte contorul, dar nu este aşa.
Un studiu recent (mai 2015) al Natural Resources Defense Council din Statele Unite arată că americanii aruncă anual pe geam, la propriu, 19 miliarde de dolari. Aţi citit bine 19 MILIARDE de dolari cheltuiţi inutil. Aceasta înseamnă o medie de 165$ per familie americană.
Privit din altă perspectivă aceasta înseamnă că sunt necesare 50 de centrale electrice de mare capacitate (500MW) doar pentru consumul aparatelor electrice aflate în „stand-by“.
Ca să facem o comparaţie mai uşor de înţeles: sunt necesare aproximativ 12 centrale de mărimea celei de la Porţile de Fier (2160MW – partea română + partea sârbă) care să susţină acest consum inutil de energie.
Acelaşi studiu ne spune că reducerea acestui consum la un sfert, este echivalent cu întreg consumul casnic de energie electrică al statelor Arizona şi Alabama şi o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 44 milioane de tone/an.
Aici vorbim doar de sectorul domestic, studiul nefăcând referire şi la milioanele de calculatoare, imprimante, copiatoare şi ce s-o mai găsi prin birouri şi prin fabrici.
Şi vorbim doar de Statele Unite. Oare la cât se ridică aceste valori la nivel global? Dar oare în România care e situaţia?
Acesta înseamnă că avem la îndemână o modalitate foarte rapidă şi gratuită de a reduce emisiile de dioxid de carbon şi implicit efectul de seră: pur şi simplu deconectăm de la priză aceste aparate atunci când nu funcţionează.
Autorii studiului ne oferă atât o listă (în engleză) care ne ajută să identificăm aceşti vampiri energetici, cât şi un plan concret de acţiune (în engleză).
Pe cei care sunteţi interesaţi să aplicaţi astfel de măsuri, vă rog să urmăriţi articolele de pe acest site, unde am început să public o serie de articole care ne vor ajuta să ne reducem rapid şi uşor impactul negativ asupra mediului nostru înconjurător.
Vezi articolele: Cum să fi eco… la volan şi Cum să fi eco… în baie
Succes în a fi eco!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *