Diferenţa dintre sursă şi resursă de energie

diferenta-sursa-resursa-energieDa, ştiu că acest lucru e învăţat în şcoala generală, dar am constatat că mulţi, inclusiv ziarişti, nu pot face această diferenţă. Altfel nu-mi explic cum pot apărea ştiri ca: Maşina MDI, cu motor cu aer comprimat: 1 euro/100 km şi zero emisii CO2, sau „Maşinile cu hidrogen, viitorul în transporturi“ şi multe alte asemenea.
Chiar şi dexonline.ro ne spune că o sursă de energie este: „instalaţie plasată în aeronave care asigură alimentarea aparaturii de bord, a sistemelor de …“
Fantastic! Deci bateria din celularul meu, sau de la laptop sau lanternă, nu e o sursă de energie pentru că nu alimentează „instalaţie plasată în aeronave…“. Ce să mai vorbim de lemn, petrol, soare, vânt etc… acestea nici măcar nu merită atenţia lui dexonline.ro ca surse de energie.
Iar Wikipedia.ro face şi ea aceeaşi confuzie spunând: „În sens comun, prin surse de energie se înţeleg materialele şi tehnologiile folosite pentru obţinerea diferitelor forme de energie necesare dezvoltării societăţii. Aceste surse trebuie să se găsească în cantităţi corespunzătoare şi să fie exploatabile convenabil din punct de vedere tehnic, economic şi al unei perspective durabile“.
După o oră de căutări inutile pe internet a unei definiţii acceptabile pentru cei doi termeni, m-am hotărât să-i explic în cuvinte cât mai simple. Aşadar…
O sursă de energie este orice material sau dispozitiv care în urma unor transformări poate elibera energie sub o anumită formă. Iată câteva exemple: o baterie încărcată, un arc comprimat sau întins, gazul comprimat dintr-o butelie, lumina soarelui, cărbunele, uraniul, lemnul, vântul, căderile de apă etc.
O REsursă de energie, care mai este numită şi sursă primară de energie, este orice rezervor natural de unde putem exploata, mai mult sau mai puţin uşor, o sursă de energie. Astfel avem rezerve de petrol, mine de cărbuni, mine de uraniu, zone unde bate vântul, soarele ca sursă de lumină şi căldură, dar nu avem rezervoare naturale sau mine din care să extragem direct curent electric, baterii, arcuri comprimate, hidrogen, sau măcar aer comprimat.
Pentru unele dintre aceste resurse (cărbunele, petrolul, vântul, căderile de apă), sursa primară e de fapt tot soarele.
De asemenea resursele de energie se împart în:
– regenerabile: căderile de apă, lumina soarelui, vântul, biomasa etc.
– limitate: cărbunele, petrolul, uraniul etc.
Revenind la exemplele de la începutul acestui articol, putem spune că acele maşini sunt doar simple exerciţii de marketing, menite doar să atragă atenţia asupra acelei firme sau persoane şi să ne facă să credem că sunt foarte preocupate de reducerea poluării.
De fapt autorul articolului despre maşina cu aer comprimat, deşi spune în titlu că „zero emisii“, în cuprinsul articolului recunoaşte că după golirea rezervorului de aer comprimat respectiva maşină trece pe motor clasic pentru a-şi reface rezerva de aer comprimat. De fapt acea maşină e mai poluantă decât dacă ar fi folosit doar motorul clasic, deoarece arde benzina pentru a comprima aerul cu randament mic, iar mai târziu foloseşte acel aer comprimat tot cu randament mic pentru propulsie. Cu alte cuvinte faţă de o maşină clasică, are în plus două nivele de transmisie unde se produc pierderi mari.
Acum că vă e mult mai clară diferenţa dintre o sursă şi o resursă de energie, ştiri de acest gen o să le citiţi probabil din curiozitate, dar nu o să vă mai impresioneze atât de mult.

Sursa foto: wikimedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *