Institutul Naţional de Geologie: „Exploatarea gazelor de şist va contamina toată reţeaua naţională de apă potabilă“

instalatii-solare-mastÎn sfârşit avem o opinie avizată despre gazele de şist şi exploatarea lor.

Cercetătorii de la Institutul Naţional de Geologie confirmă faptul că fracturarea hidraulică de mare volum, folosită pentru exploatarea gazelor de şist are efecte dezastruoase şi de lungă durată asupra mediului înconjurător în general şi asupra apei freatice în particular.

Mircea Ţicleanu, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Geologie a declarat că: „Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice va contamina toată reţeaua de apă potabilă din ţară.“

Domnul Ţicleanu a mai precizat că: „Problema este că aproape 90% din fluidele toxice rezultate în urma fracturării rămân captive în subteran şi trebuie luat în calcul faptul că acestea pot contamina straturile de sol aflate deasupra gazelor de şist. Pe termen scurt, aceste lichide au dus la poluarea apei potabile din zonele exploatate şi s-a produs o acţiune distructivă asupra mediului geologic. De asemenea, a fost înregistrată o schimbare de echilibru dinamic indusă de marile cantităţi de gaze captate prin sondele de exploatare, ca atunci când scoţi cărămizile din fundaţia unei case.“

Directorul IGR a mai enumerat şi alte „lucruri benefice“ detectate în zona de exploatare a gazelor de şist, cum ar fi:

  • producerea de microseisme
  • poluarea cu metan a solurilor
  • deversarea intenţionată în râuri a apelor poluate din procesul de exploatare
  • pulverizări de gaze în atmosferă
  • poluări cu metale grele şi cu elemente radioactive
  • poluarea fonică

Domnul Ţicleanu a mai precizat, pe bună dreptate, că: „Parcă scopul principal nu ar fi cel de obţinere a unor beneficii economice, ci acela de a submina sistematic subsolul“.

În România, prima tentativă de exploatare a gazelor de şist a fost făcută de Chevron la Pungeşti, jud. Vaslui. Tot acolo au fost înregistrate proteste vehemente ale populaţiei din zonă, care a fost alertată de microcutremurele dese care le afectau locuinţele.

Chevron România mai deţine alte trei acorduri de mediu pentru explorarea gazelor de şist tot în judeţul Vaslui la Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.

Puteţi audia complet conferinţa de presă a domnului Mircea Ţicleanu pe Youtube, aceasta are o durată de 1h22m.

Sursa: apologeticum.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *