Cum să fi eco în baie

cum să fi eco în baieMotto: „Fi tu schimbarea pe care o doreşti în lume“ (Gandhi)

Atenţie când am conceput lista de mai jos, cu sfaturi despre cum să fi eco în baie, am avut în vedere efectele acestor acţiuni asupra mediului şi nu avantajele financiare. În unele cazuri avantajul financiar s-ar putea să fie zero, dar mediul înconjurător va avea sigur de câştigat.

 • Folosiţi cosmetice naturale. Sunt tot mai multe magazine online şi offline de unde le puteţi cumpăra, iar dacă nu vă permiteţi atunci puteţi să vi le produceţi singuri. Cel puţin o parte din ele. Căutaţi pe internet, documentaţi-vă şi experimentaţi.
  De exemplu pentru săpun vă recomand cartea aceasta şi aceasta, site-ul Simonei Hupov sau site-ul „Reţete cosmetice bio“.
 • Pentru bărbierit renunţaţi la pasta de bărbierit în tub de aluminiu sau plastic şi folosiţi săpunul simplu de faţă. Eu fac de foarte mulţi ani acest lucru şi e foarte bine.
  E adevărat că nu orice săpun de faţă e bun şi la bărbierit, dar majoritatea sunt. Experimentaţi şi vă veţi convinge. Sau produceţi-vă singur săpunul de bărbierit (vezi linkurile de mai sus).
 • Foloseşte săpun solid în locul celui lichid. Cantitatea de săpun consumată la o spălare e mult mai mică în cazul celui solid şi în plus ambalajul celui solid e muuult mai mic decât al celui solid. De exemplu pentru 500g de săpun lichid, ambalajul de plastic cântăreşte 40g, pentru aceeaşi cantitate de săpun solid ambalajul nu ajunge nici măcar la 1g.
 • Folosiţi periuţe de dinţi simple, nu electrice. Pentru producerea bateriilor folosite se consumă de 50(cincizeci) de ori mai mai multă energie decât pot ele să înmagazineze şi conţin zinc care e poluant. De asemenea pentru producerea acestor periuţe electrice se foloseşte cupru a cărui producţie e energo-intensivă şi foarte poluantă (Apropo! Îşi mai aduce cineva aminte de peisajele apocaliptice de la Zlatna, Copşa Mică, Moldova Nouă, Baia Mare sau Abrud, unde se producea cupru?).
 • Înlocuiţi baia în cadă cu duşul. Se consumă mult mai puţină apă şi energie pentru încălzitul ei.
 • Până vă spălaţi pe dinţi sau vă bărbieriţi opriţi apa. Pentru aceasta a fost de fapt inventat robinetul cu manetă, pe care îl găsim acum peste tot.
 • Folosiţi periuţe de dinţi cât mai moi. S-ar putea să descoperiţi astfel că gingiile dumneavoastră nu au nici o problemă.
 • Folosiţi paste de dinţi din ingrediente naturale şi doar dacă medicul dentist vă recomandă în mod expres folosiţi paste de dinţi cu fluor sau contra paradontozei.
 • La spălatul hainelor reglaţi maşina de spălat pe 30° şi doar în cazuri speciale pe o temperatură mai mare.
 • Dacă e nevoie să vă cumpăraţi o (altă) maşină de spălat, alegeţi un model cât mai economic. Chiar dacă e mai scump, în timp veţi face economii substanţiale la apă şi la energia electrică, iar amprenta dumneavoastră ecologică va fi mai mică.
 • La spălatul hainelor folosiţi detergenţi ecologici sau nucile de săpun indiene. Despre nucile de săpun am auzit păreri şi pro şi contra, dar cel mai bine e să experimentaţi.
 • La bazinul WC-ului folosiţi un model cu 2 trepte, astfel încât în funcţie de necesităţi să se golească tot bazinul sau doar jumătate din el. Întrebaţi la magazinele de tehnico-sanitare, sigur au mai multe modele.
 • Folosiţi hârtie igienică din hârtie reciclată. Nu, nu… nu din aceea tip şmirgel. Au la Lidl, de exemplu, una care e foarte bună şi ieftină.
  Iar dacă folosiţi totuşi hârtie igienică de foarte bună calitate, măcar alegeţi modele care nu sunt tipărite cu diverse floricele, colorate în masă sau parfumate. Toate acele cerneluri, coloranţi sau parfumuri sunt de fapt substanţe chimice pentru a căror producere se consumă energie şi materii prime şi care până la urmă ajung în mediul înconjurător şi-l poluează. Şi pentru ce? Până la urmă toată hârtia igienică ajunge în acelaşi loc şi are acelaşi „parfum“ şi aceeaşi… culoare.
 • Dacă locuiţi la ţară şi nu aţi desfiinţat încă toaleta din fundul curţii felicitaţi-vă. O puteţi folosi ca sursă de îngrăşământ. Descărcaţi gratuit cartea „Umranița, un ghid de treabă… mare!“ şi puneţi-vă pe… treabă.

Mult succes!…

Dacă mai şti şi alte metode cum să fi eco în baie lasă un comentariu ca să beneficieze cât mai multă lume de aceste informaţii.

Sursa foto: prin amabilitatea nenetus de la freedigitalphotos.net

Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *