Agricultură ecologică – cărţi foarte utile

carti-agricultura-ecologicaUn raport publicat de curând de către Greenpeace International, „Pesticides and our Health – A Growing Concern“ prezintă dovezi clare care demonstrează, dacă mai era nevoie, că interacţiunea cu anumite pesticide produce diferite forme de cancer, maladii neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer şi diverse boli a nou-născuţi.
De asemenea un alt raport Greenpeace arată că la nivelul anului 2007 se consumau 269 de tone de pesticide pe oră la nivel mondial, lucru care afectează grav întregul ecosistem planetar la nivel mondial.
Tocmai de aceea Greenpeace recomandă trecerea la agricultură ecologică ca soluţie viabilă pe termen lung.
Pentru cei care vor să contribuie la înlăturarea acestei situaţii periculoase, producând pentru ei şi pentru alţii alimente ecologice, am realizată o listă cu cărţi foarte utile în această direcţie.

Agricultură ecologică – Cărţi tipărite

 1. Paradisul Meu – „Paradisul meu“ descrie experienţa de 32 de ani a unui pionier în agricultura biologică. Mai precis este vorba de legumicultură şi pomicultură biologică.
 2. Grădina de legume ecologice – Ghid practic – vă prezintă de la unelte până la influenţa lunii asupra culturilor, de la stropire până la dăunători.
 3. Grădina ecologică – Belşug în grădină fără săpat
  Experienţele grădinăritului de pe vremuri, coroborate cu cele ale agriculturii biologice din zilele noastre, precum şi cursul firesc al naturii, au dat o nouă formă grădinăritului modern. Având ca exemplu pădurea, ne putem da seama cât de uşor este grădinăritul dacă se urmăreşte cursul naturii şi se evidenţiază de ce nu este recomandată folosirea substanţelor chimice.
 4. Pământul fertil – Cum să folosim energiile naturii în agricultură şi silvicultură
  Acest volum, al treilea din seria „Ecotehnologii“, conţine scrierile lui Schauberger despre copaci, despre agricultura biodinamică şi despre energiile subtile din natură. Pe măsură ce parcurge paginile cărţii de faţă, cititorul va avea ocazia nu doar să descopere contribuţia la zestrea umanităţii a operei de-o viaţă a lui Viktor Schauberger, ci şi să preia percepţia lui progresistă şi pătrunzătoare privind fenomenele energetice aflate la baza manifestărilor fizice.
 5. Compostul în gospodărie – „Compostul în gospodărie“ oferă informaţii detaliate despre prepararea şi utilizarea compostului în gospodăriile personale, prezentând totodată cele mai noi aplicaţii în această lucrare de grădinărit foarte importantă.
 6. Grădinăritul bio pentru începători – Teorie şi practică – Cum să plantăm singuri legume, plante aromatice, pomi, arbuşti şi flori
  E foarte important să ştii ce mănânci: dacă plantaţi propriile legume şi pomi, atunci puteţi fi siguri că pe masă veţi avea parte numai de ce este mai bun. Mai ales atunci când alegeţi calea „bio“ – totul pe cale naturală, fără niciun produs chimic.
  Sunteţi începător în ale grădinăritului după principii biologice?
  În această carte veţi găsi informaţiile de bază, care vă garantează succesul de la bun început.
  Marie-Luize Kreuter, „grădinarul bio al naţiunii“, vă va însoţi de la primii paşi practici, până în momentul recoltei bogate.
 7. Plante în ajutorul altor plante – Tratamente fitosanitare bio cu extracte din urzici şi alte 31 de plante
  V-aţi întrebat vreodată cum o mare parte din problemele apărute în grădină să poată fi tratate fără ajutorul chimicalelor?
  Cu extract din urzici dar şi din multe alte plante totul este posibil.
  Veţi descoperi arta şi maniera preparării a numeroase extracte vegetale, în primul rând din urzici, dar de asemenea şi din alte 31 de plante cum ar fi: tătăneasa, feriga, coada calului etc.
 8. Furajarea ecologică a bovinelor
  Autorii cărţii au urmărit să aducă laolaltă diferite perspective asupra complexelor practici de hrănire a bovinelor.

Agricultură ecologică – Cărţi on-line gratis

 1. Bazele spiritual-ştiinţifice pentru prosperarea agriculturii
  Această carte conţine o serie de conferinţe pe teme agricole pe care Rudolf Steiner le-a susţinut şi prin care a pus bazele agriculturii biodinamice.
 2. Introducere în permacultură – Bill Mollison
  Un ghid introductiv în permacultură scris chiar de Bill Mollison, părintele permaculturii.
 3. Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scară mică – Sepp Holzer
  O carte fascinantă, scrisă de unul dintre cei mai buni permacultori din zilele noastre, un om care şi-a devotat întreaga viaţă lucrului cu natura şi creării unor policulturi extraordinar de variate. Lucrarea sa îţi taie respiraţia.
 4. Permacultura. Cercetări şi însemnări – Marc Bonfils
  De-a lungul anilor, Marc Bonfils a dezvoltat o metodă de cultivare a hranei care nu implică aratul, adaptată climatului european – similară cu metoda aplicată de Masanobu Fukuoka în Japonia.
  Cartea de faţă constituie traducerea retranscrierii parţiale a observaţiilor despre agricultura sinergetică făcute de Bonfils pentru Erudihen în iulie 2011.
 5. Îmbelşugata seră solară. Ghid pentru producţia hranei de-a lungul întregului an – Shane Smith
  Sera solară îţi va schimba viaţa. Are puterea de a te hrăni, încălzi, adăposti, de a te face independent şi, cel mai important, de a te face să te simţi bine.
  Îţi va scoate la iveală dragostea, atenţia, creativitatea şi răbdarea.
 6. Solul, pământul şi câmpurile. Revenirea la o agricultură sănătoasă – C. Bourguignon
  Puţini consumatori îşi imaginează incredibila cantitate de produse chimice consumate de societatea noastră pentru a obţine o prăpădită de tartă în culori stridente. Cât timp vom rezista cu o astfel de alimentaţie? Nimeni nu poate spune. Putem doar constata că scleroza în plăci şi cancerul afectează din ce în ce mai mulţi tineri, pe măsură ce ne adâncim în această cursă a aşa-zisului progres.
 7. Purinul de urzică et co. Despre plantele care vindecă alte plante – Berbard Bertrand şi colab.
  Se credea că plantele şi solul se puteau hrăni cu trei elemente (faimosul trio N, P, K – azot, fosfor, potasiu), aşa cum se credea că putem hrăni animalele şi omul cu granule şi cu pilule.
  Experienţa ne-a arătat că acest lucru nu este posibil, e un demers care conduce inexorabil la catastrofe sanitare cu consecinţe incalculabile. Astfel, centrul preocupării noastre trebuie să fie aplicarea de reguli de echilibru şi de dietetică horticolă în grădina noastră.
  Această stare de spirit nouă ne va permite să favorizăm sănătatea (şi, prin urmare, rezistenţa) protejatelor noastre, care vor arăta mai bine; acum e momentul potrivit şi nu trebuie să facem nimic altceva decât să apelăm la bunul-simţ!
 8. Umraniţa, un ghid de treabă… mare! Cum să produceţi compost din excremente umane
  O carte faimoasă care ar putea dezgusta pe toţi cei care nu ştiu ce înseamnă WC în curte. Însă metodele propuse în ea au puterea de a schimba soarta ecologică a lumii.
  În ciuda tuturor cărţilor despre îngrăşămintele naturale şi folosirea lor, nicăieri nu se povesteşte despre compostarea îngrăşământului uman – ceea ce face ca „Umraniţa” să fie o referinţă excelentă pentru orice vrea să înveţe principiile de bază.
  Dacă sunteţi un grădinar îndrăgostit de compost, nu există vreo lucrare mai bună ca aceasta.
 9. Agricultura naturală. Teoria şi practica filosofiei verzi – Masanobu Fukuoka
  Progresul realizat în Japonia de la Reforma Meiji a produs confuzie materială şi devastare spirituală. Japonia poate fi asemănată cu un pacient pe moarte, care suferă de o boală culturală, supus unui experiment medical. Această stare este rodul „înfloririi culturale“ la care întreaga Japonie s-a adaptat pe parcursul perioadelor Meiji, Taisho şi Showa care au urmat Reformei. Trebuie să punem capăt acum acestei înfloriri a distrugerii. Obiectivul filosofiei mele „nu fă nimic“ este renaşterea satelor de oameni adevăraţi, unde oamenii pot reveni la forma originală a naturii şi se pot bucura de o fericire adevărată.
 10. Întoarcerea la obârşie. Cartea completă a auto-suficienţei – John Seymour
  Mulţi oameni se întorc la ţară, pentru că în marile oraşe se simt singuri, chiar dacă sunt înconjuraţi de o mulţime de oameni. Şi cel care trăieşte la ţară, înconjurat de imense ferme industriale va fi, de asemenea, tot singur. Dar dacă se va stabili într-o regiune unde mai sunt şi alţi adepţi ai autarhiei, va deveni în curând membru al unei mari familii, unde prietenia nu este doar un simplu cuvânt. Ca să nu mai spunem de întrajutorare: munca în comun la câmp, mulsul şi hrănirea vitelor unui vecin plecat în concediu, supravegherea, pe rând, a copiilor, o mână de ajutor pentru construcţia unui hambar sau când vreunul dintre vecini taie un animal. Pe scurt, se redescoperă adevărata viaţă socială, care deja există în unele regiuni din Europa şi din America de Nord, unde asemenea comunităţi nu mai sunt rare.
 11. Soluţii locale pentru o dezordine globală – C. Serreau
  Preţios în biodiversitate era faptul că fiecare ţăran păstra şi selecţiona seminţele cele mai potrivite pentru pământul său, ceea de îi dădea libertate şi autonomie.
  Puterile industriale au venit să pună „ordine“ în această libertate, confiscând şi interzicând seminţele locale, impunând unele nereproductibile, care nu cresc decât cu ajutorul îngrăşămintelor şi al pesticidelor, seminţe protejate de brevete plătite de populaţie, îmbogăţind astfel industriile producătoare de seminţe şi petrolieră.
  Toate aceste procese duc la moartea solului care devine un deşert, virtual deocamdată, deoarece încă mai există puţin petrol, dar fără petrol solurile noastre sunt sterile, nu mai pot produce nimic. Această producţie ucigătoare care îi îmbogăţeşte pe unii şi pune în pericol siguranţa alimentară a tuturor trebuie oprită urgent, trebuie reparate solurile, trebuie să repunem pe picioare o agricultură gratuită, sănătoasă şi durabilă, care să dea de lucru pentru milioane de oameni.
  Actori ai schimbării, ţărani, agronomi, economişti sau filosofi vorbesc despre vitalitatea unei societăţi noi, încă latentă şi minoritară, dar vizibilă şi majoritară în curând.
 12. Ferma oamenilor. Facerea uneltelor – Rolfe Cobleigh
  Sunt multe unelte care nu sunt produse de nici o fabrică şi nu sunt vândute în nici un magazin, dar care pot fi construite de către orice om inteligent ca să îl ajute să economisească bani, muncă şi timp. Oamenii inventivi construiesc în permanenţă unelte simple, dar valoroase, din propria experienţă, care să îi ajute în munca lor. Acum le selectăm pe cele mai bune dintre ele şi le publicăm în această carte. Încercăm prin cuvinte şi imagini să explicăm în mod clar cum să construiţi fiecare dintre aceste unelte. Toate cele descrise au fost construite şi testate. Unele dintre ele sunt vechi, majoritatea sunt noi, dar toate sunt foarte folositoare în situaţiile pentru care au fost construite. Pe lângă beneficiile directe rezultate din folosirea uneltelor descrise în aceste pagini, scopul cărţii de a educa cititorul să înţeleagă că îi e de real folos să gândească asupra muncii pe care o face, pentru a o face în cel mai uşor fel, ieftin şi rapid.
 13. Buruienile, protectoarele solului – Joseph A. Coccanouer
  Tot ce adună buruienile se stochează în rădăcini, tulpini şi frunze! Azot, fosfor, potasiu şi cam tot ce le este necesar în hrănire. Amelioratorii de sol ai Naturii – iar noi le tratăm tot timpul ca pe unii dintre cei mai răi duşmani ai noştri.
 14. Gestul corect. Manualul grădinarului – Joël Carbonnel
  Adept al metodei Mézières şi al tehnicii F. M. Alexander, Joël Carbonnel practică la Londra profesia de educator în domeniul sănătăţii. Îndrăgostit de natură şi de grădinărit, a devenit în mod natural interesat de cunoaşterea gesturilor grădinarului.
 15. Revoluţie într-un spic. Introducere în agricultura naturală – Masanobu Fukuoka
  Despre cum se poate face agricultură fără a ara terenul.
 16. Nebunia aratului – Edward Faulkner
  La fel tot o carte despre faptul că aratul nu este necesar.
  O argumentaţie simplă şi captivantă despre ceva ce ne afectează pe noi toţi. Nu este vorba doar despre arat, ci despre ciclul vieţii, despre cum îl degradăm şi despre cât de uşor îl putem corecta.

Agricultură ecologică – Cărţi în engleză

Pentru cei care se descurcă în engleză vă recomand Bookdepository
Daţi căutare după termeni ca: „organic farming“, „biodynamic“, „sustainable agriculture“, „agroecology“, „organic agriculture“ şi veţi găsi o listă cu foarte multe cărţi utile în această direcţie.
Eu aş recomanda 2 cărţi deosebite:

 1. The Secret Life of Plants
  (a fost tradusă şi în română, dar în momentul scrierii acestui articol nu se mai găseşte) şi
 2. Secrets of the Soil: New Solutions for Restoring Our Planet.

Plata se face cu cardul, iar transportul este gratuit oriunde în lume.

Dacă mai ştiţi şi alte cărţi valoroase de agricultură ecologică în limba română lăsaţi-mi un comentariu şi le adaug în listă.

Succes!

Sursa foto: freerangestock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *